Ma van a téli napforduló – az év leghosszabb éjszakája

December, Advent, Téli napforduló – a fényvárás és fény-születés időszaka

téli napforduló

Ilyenkor a leghosszabbak az éjszakák és megérkezik december 21-e a legrövidebb nappal, majd a leghosszabb éjszaka, ami után már egyre több lesz a fény és egyre hosszabbak a nappalok – ezt hívják téli napfordulónak. Sok hagyomány kötődik ehhez a naphoz, különböző tűz-szertartások, amelyek során őseink a fényt várták és köszöntötték. Ma, ezek a hagyományok újra megelevenednek, sok helyen megünneplik a napfordulót és virrasztva várják az új napot, amikor a fény megérkezik  az életünkbe és az emberi szívekbe is. Fényláncokat szerveznek országszerte, melyekhez kedvünk szerint csatlakozhatunk, akár otthonunkból is egy-egy gyertya meggyújtásával.

Az évfordulók mindig alkalmas napok arra, hogy előző évünket áttekintsük, értékeljük. Érdemes számba venni mindazon dolgokat (tulajdonságokat, mintázatokat, körülményeket, vagy akár embereket is) amelyektől megszabadulnánk, amelyek már nem szükségesek ahhoz, hogy tovább lépjünk, vagy éppen akadályoznak, visszahúznak minket. Felírhatjuk őket egy papírlapra és jelképesen vagy akár a valóságban is bedobhatjuk a tűzbe és elégethetjük őket. Ez a kis szertartás segít abban, hogy tisztuljunk, tisztázzunk magunkban, körülöttünk dolgokat. Hasonlóan a természethez, ahol elrothadnak azok a dolgok, amelyek nem szükségesek az új élet kicsírázásához.

fényvárás

Ha az elmúlt időszakban befelé figyeltünk, akkor mostanra már tisztában vagyunk, mi az amit letennénk, elengednénk – menjen aminek mennie kell – és jöjjön az új, aminek jönnie kell.

Az elengedés, rendrakás után nézzük meg mik a céljaink, álmaink, vágyaink, amelyeket szeretnénk megélni, elérni – hová szeretnénk eljutni az elkövetkezendő időszakban. Ezt is leírhatjuk, vagy csak vázlatosan összefoglaljuk, aztán a következő hetekben (az év végi hálaadás és év eleji tervezés során) kibonthatjuk részletesebben is.

Az új kezdeteket most, az éppen a napforduló napjára eső újhold energiái is segítik.

Ebben az évben a téli napforduló napja, egyben advent negyedik vasárnapja is, amikor a negyedik gyertyát meggyújtjuk, itt is egyre több a fény – ezzel is készülvén Karácsonyra, a SZERETET Ünnepére.

Kívánok mindenkinek áldott napfordulót és készülődést Karácsony szent ünnepére!

Ha szeretnétek az új utatokra tudatosan rálépni, felszínre hozni belső vágyaitokat, álmaitokat, majd a nyomukba eredni, szeretettel várok mindenkit egyéni konzultációra, hogy  saját álom-életének felépítését és megvalósítását minél előbb elkezdhesse!

Hagyj üzenetet

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.