Mi húzódhat meg a légúti betegségek, köhögés hátterében és hogyan kúrálhatjuk magunkat természetes gyógymódokkal?

bodza

Őszi-téli időszakunk gyakori betegsége a légutakhoz kapcsolódó megbetegedések: torok, mandula, tüdő, arcüreg, homloküreg problémák

A betegségeket sokminden kiválthatja és a lefolyásnak is számtalan variációja ismert, és ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg. Mégis vannak olyan lelki okok, melyekre ezek a betegségek visszavezethetők.

Általánosságban is mondhatjuk, hogy a betegség jelzés, pihenésre van szükségünk, a náthás megbetegedések pedig sokszor arról szólnak, hogy vissza szeretnénk vonulni kicsit, de ezt nem tesszük meg, így a tünetek rákényszerítenek arra, hogy a közösségtől, családtagoktól kicsit eltávolodjunk, és magunkkal foglalkozzunk. A beteg sokszor így hívja fel a környezete figyelmét arra, hogy törődésre, gondoskodásra, figyelemre vágyik.

Ha gyerekeknél fordul elő a megbetegedés, akkor legjobb ha a szülő is önmagába néz, megvizsgálja, hogy az Ő lelkében mi az ami kibillentette a harmóniából, hiszen a gyerekek a szüleiket tükrözik és mivel érzékenyebbek a felnőtteknél, már korábban jelentkezhetnek náluk a betegségek tünetei.

A lelki okok a torok-csakra problémáira vezethetők vissza, amely az önkifejezéshez, kimondáshoz kapcsolódnak. Mi az amit lenyomunk, elnyomunk és nem mondjuk ki, vagy úgy véljük, ha mondanánk úgyis süket fülekre találna, hogyan szeretnénk kifejezni önmagunkat és ebben hol akadtunk el. Fenti történésekhez kapcsolódóan megélt negatív érzések, érzelmek, mint pl. a harag, düh, bánat, csalódottság szintén állhatnak a háttérben. Az őszinte önvizsgálat során elég tudatosítanunk az okokat, amelyek a betegségekhez vezethettek, vagy amennyiben szükséges külső segítség, terapeutához, gyógyítóhoz fordulhatunk, számos technika és módszer segíti a lelki blokkok oldását.

A fizikai, vagyis a testet megcélzó gyógymódok alkalmazása előtt, azonban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ezek az alternatív terápiák az orvosi kezelést nem helyettesítik, annak kiegészítéseként segíthetik a gyógyulás folyamatát. Főként gyermekek esetében fontos körültekintően eljárni.

csipkebogyó

Fontos azt is kideríteni, hogy az alapbetegség maga a légúti probléma, köhögés, vagy valamilyen más betegség kísérőjeként jelenik meg egy-egy tünet.

Most pedig nézzük a természetes gyógymódok felsorolását, amelyek támogatják a légúti betegségek gyógyulását:

megelőzésként is, valamint ha már kialakult a betegség fontos az immunerősítés, ehhez jó segítség: méz, méztermékek, propolisz, méhpempő, vitaminok, kasvirág kivonat, csipkebogyó tea, és termékek

gyógyteák felnőtteknek:

megfázásra – hársfa, citromfű, kamilla, hibiszkusz, homoktövis, csipkebogyó, ökörfarkkóró

köhögésre – kakukkfű, tüdőfű, utifű, akác, martilapu, gyömbér, fahéj, bodza

lázcsillapításra – fűzfa, nyírfakéreg, legyezőfű, boróka

gyógyteák gyerekeknek: hársfa, bodzavirág, kakukkfű, mályva, csipkebogyó

Maria Treben ajánlja: 4:1 arányban zsálya és kakukkfű keveréke, naponta egyszer fogyasztva köhögésre  

Fűszernövények: köptető hatásúak – kakukkfű, rozmaring, édeskömény, petrezselyem, sáfrány

megfázásra – fokhagyma, babérlevél, bazsalikom, fahéj, pirospaprika, gyömbér, kakukkfű, kurkuma, szurokfű

Alkalmazható még inhalálás, gargalizálás, kamilla, vagy gyömbérteával illetve langyos sós vízzel.

Illóolajok alkalmazhatók aromaterápiás eljárásokkal:

-citrom, menta (gyerekeknek nem!), levendula (gyerekeknek nem!), szegfűszeg, rozmaring (ellenjavallat: epilepszia, terhesség – figyelembe kell venni, hogy vérnyomás emelő hatású), kamilla, eukaliptusz, fenyő

Kívánok mindenkinek gyógyulást és jó egészséget!

Személyes tanácsadással állok rendelkezésre szerdán délutánonként a Bijó Energia Öngyógyító Központban ( http://www.bijoenergia.hu/gyogyitok-folder/gyogyitok/?beid=10084 )

Hagyj üzenetet

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.